Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

NAPI KISOKOS - Az endokrin rendszer

2018.02.03

 

Amikor IR-es lettem, először találkoztam ezzel a szóval: endokrin. Azután ismerkedtem meg az inzulinnal, a glükózzal és az összes olyan tényezővel, amit laikus „betegként” azelőtt soha nem ismertem. Nem voltam rákényszerülve. Legelőször akkor szembesül ilyen tanulnivalóval az ember – persze, ha nem csak nem ilyen területen szerzett képzettséget – amikor valamilyen negatív kapcsolatba kerül az egészségügyi rendszerrel, azaz beteg lesz. Ma már azt hirdetem mindenhol, hogy ezért lenne rendkívül fontos a megelőzés és azelőtt dönteni egy minőségi élet kialakításáról, mielőtt nem önszántunkból kell egészségesebben élnünk, hanem muszájból. Persze én is csak utólag vagyok okosabb, mert pontosan úgy beleestem a kényszer csapdájába, mint a legtöbb hozzám hasonló, túlsúllyal küzdő lány.

 

Mi is maga az endokrin rendszer?

 

Az endokrin rendszer a belső elválasztású mirigyek összessége. A belső elválasztású mirigyek (endokrin mirigyek) olyan mirigyek, amelyek az életműködéseket szabályozó hormonjaikat (amelyeket termelnek) közvetlenül a véráramba juttatják. A hormonok így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat. A hormonok olyan hatóanyagok, amelyek a sejtanyagcsere termékei, általában vérkeringés útján eljutnak a célsejtekhez, ahol gátló vagy serkentő hatást okoznak. Hírszállító molekulák, amelyek önmaguk nem vesznek részt azokban a reakciókban, amelyeket okoznak, energiát nem adnak és nem is alakulnak át.

 

A belső elválasztású mirigyek a testünkben:

 

    hipotalamusz (az agy része),

    agyalapi mirigy,

    pajzsmirigy,

    csecsemőmirigy,

    mellékpajzsmirigy,

    mellékvese,

    hasnyálmirigy

    petefészek,

    méhlepény,

    here,

    tobozmirigy.

 

A belső elválasztású mirigyek működését az agyalapi mirigy irányítja. A központi idegrendszer hipotalamusz része serkentő hormonokat termel, ezzel szabályozza az agyalapi mirigy működését.

 

Az agyalapi mirigy feladata a hormonháztartás irányítójának szerepét betölteni, a belső elválasztású mirigyek funkcióit összehangolni. Nagyon sok olyan hormont termel, amelyek a belső elválasztású mirigyeket szabályozzák. Nagysága akkora, mint egy bab.

 

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, a gége alsó és a légcső felső részét veszi körül. Hormonjai az anyagcsere folyamatokat szabályozzák. A pajzsmirigy hormonra érzékeny sejtek a testünk egész területén találhatók.

 

A csecsemőmirigynek közvetlen agyi kapcsolata van. A mellkasban helyezkedik el, közvetlenül a szegycsont mögött. A pubertáskorra éri el legnagyobb fejlettségét, majd állománya folyamatosan elzsírosodik.

 

A mellékpajzsmirigy többek között a D-vitaminnal együtt segíti a bélcsatorna falán a táplálékból származó kalciumionok felszívódását a vérbe.

 

A mellékvese a stresszel hozható összefüggéseb. A szimpatikus idegrendszer ingerli a mellékvesék velőállományát, amely hormonokat választ ki a véráramba. Ezek együttes hatása felelős azért, hogy stresszhelyzetben érzelmi reakciók alakulnak ki: szorongás, harag, stb.

 

A hasnyálmirigy emésztőenzimeket termel, amelyek segítségével a vékonybélben emésztődik a cukor, a fehérje, a zsír. Működési zavaraiban lép fel az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség.

 

A petefészekhez több mint 30 hormon tartozik, a legfontosabb az ösztradiol. Az ösztrogének megteremtik a szex és a terhesség minden feltételét, külsőleg nővé teszik a női alakot.

 

A méhlepény hormonjai előkészítik a méhet a szülésre és gátolják a további petesejtek érését. A méhlepény a magzat megszületése után 15-30 perccel eltávozik a méhből.

 

A here funkciója a hímivarsejtek képzése, valamint a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelése.

 

A tobozmirigy felelős azért, hogy a belső óránk működjön. Amikor besötétedik az égbolt, elálmosít bennünket. Télen akár depressziót is okozhat.

 

 

Mi köze van az endokrin rendszernek az egészséges női vagy férfi léthez?

A válaszom egyértelműen a hormonháztartásban rejlik. Az életvitelünkkel, ugyanis jelentős mértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy a hormonháztartásunk tökéletesen működhessen egész életünk folyamán – ha azt nem hátráltatjuk. A rendszer rendkívül szélsőségesen viseli a tápanyagokban szegény, mégis kalóriadús és sok-sok kémiai molekulát tartalmazó ételeket. Nagyon sok ember számára jelent problémát a tej, a cukor, a glutén fogyasztása. A dohányzás csak ront ezen az inaktív életmód, a stressz, a sok ülés mellett. Egyértelmű, hogy a hormonális rendszer működését nem támogatja a mai street food vagy fast food ételeink fogyasztása és leginkább az, hogy ezeket (az összes egyéb élelmiszerrel együtt véve) mértéktelenül esszük, rossz napszakban. Így és ezért történik az, hogy ezek a belső elválasztású mirigyek problémát jeleznek. Pld. a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon kezd el úgy viselkedni, hogy az nehezíti a testsúly szabályozásunkat.

 

Következő rész:

nyil.jpgA hormonális egyensúlyvesztés tünetei

 

 

 

@ducidivány