Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Minden nap megküzdök saját magammal!

2017.08.25

A világ legegyszerűbb dolga lenne dönteni úgy, hogy feladom. Vagy csak egy időre abbahagyni és belekóstolni újra a régi életem tunyaságába. Enni, nem törődni semmivel. Elárulok egy titkot: bármikor képes lennék újra azt az életformát űzni. Hát persze, hiszen az a legkényelmesebb. Nem tenni semmit, jókat enni, fetrengeni, mint egy jóllakott pingvin a parton.

De én nem fogom többé cserben hagyni magamat, megfogadtam, hogy esélyt adok a boldog életre, az egészséges és szép külsőre, az önmegvalósításra. Duciként minden nap megküzdök magammal!laugh

A sport számomra mindig is teher volt. Kisiskolás, majd középiskolás éveimben is kerültem a tornatermeket és a RR DVD-ken kívül nagyon más tornázási lehetőséget nem próbáltam ki. A mai modern világunkban, ahol egyre nagyobb teret nyer a fittségre való ösztönzés, egyre több az egészséges alternatíva, teret hódítanak az otthon is végezhető edzés formák, amiket már én is örömmel alkalmazok. Számtalan videó portálon néztem végig kockás hasú fitnesz amazonok TABATA vagy cross fitt edzéseit. Annyira könnyedén, légiesen ugrálnak, teszik maguk alá a lábukat. Imitálni próbálom őket, nekem a gyakorlatok megvalósítása is nehéz, nem hogy azokat tempósan űzni. Nevetek magamon sok esetben, de hogy is lenne ugyan olyan az én edzésem, ha egyszer ők már évek óta bomba testtel veszik fel az edző videókat, én pedig még 111 kilós plüss pingvinként igyekszem magasra emelni a lábaimat - néha sikerül, legtöbbször csak csinálom, ahogy tőlem telik. Izzaszt ez is, mert ilyen saját súlyos gyakorlatokat duciként végrehajtani, hát hogy is mondjam: olyan, mint 40 fokos hőségben paradicsomot szedni.

img_0693--3-.jpg

Valljuk be, egy duci ember - hiába az elfogadó közeg az edzőtermi világban - inkább szeret elvonulni, intim közegben megharcolni a saját izzadság cseppjeivel, mert nekünk igenis rendkívül nehéz minden testmozgás. A mellkasom pont úgy emelkedik le és fel, mint a felhújható medence pumpája. Megtelik levegővel, kifújom a levegőt, de már a légszomj miatt alig elég az a beszívott oxigén. Az orromon kellene a levegőt venni és ha nem edzem intenzíven, ez néha sikerül. Ám amikor intervall edzést igyekszek előidézni, amikor csatát vívok a futógép emelkedő funkciójának szögével, akkor már képtelen vagyok orron át magamávé tenni az éltető levegőt. Már nem megy, csak a számon, csak nagy levegővétellel, hatalmas sóhajtásokkal. Az életemért küzdök szószerint. A belső hangok, amelyek fáradtságom okán jelen kell legyenek, igyekeznek arra ösztönözni, hogy nehogy megálljak. Iszonyatosan kimerült vagyok a levegő kapkodásától, a gyors vagy emelkedős tempótól. Csak megyek és megyek a futó szőnyegen és nézem az órát. Megannyiszor számolom a másodperceket a fejemben a monitor kijelzőjével szinkronban. Igen, az életemért küzdök, mert eltökélt küldetésemnek tekintem, hogy egykor extrém túlsúlyos dagi lányból én bizony edző leszek.

Napi 2-3-4 órát edzem, időtől függően, a leghető legtöbb féle sportolási módon:

1. Reggelente korán edzőmhöz igyekszem, akivel az edzőtermi edzést végezzük együtt. Abszolút hiszek abban, hogy a tónusos, szép testhez elengedhetetlen a súlyzós edzés illetve a saját súlyos gyakorlatok alkalmazása. A teremben olyan gépeket használok, amire otthon nincs lehetőségem. Ettől eltekintve becsempésszük a TRX, G-flex vagy a kézi súlyzók és fitball labdák gyakorlatait is. Heti 4-5-ször járok a terembe.

2. Ameddig az időjárás engedi, szabadtéri medencében úszom, 1 és 2 óra időtáv között, ma például 1,23 óra sikeredett. Nem úszom gyorsan, kényelmes tempóban, vigyázok az izületeimre és nagyon jót tesz a hátizmaimnak. Ekkora súlyfeleslegnél bizony a vázizom megerősítése az elsődleges cél, mert akkor minden gyakorlat sokkal könnyebb és a tartásom is szép lesz. A vízben azért szeretek sok időt tölteni, mert itt rengeteg időm van tervezni, gondolkodni és ez kitisztítja az elmémet is.

3. Eddig 2 alkalommal voltam infratrainer edzésen. Holnap lesz a 3. Ennél többször nem is fogok járni (heti 1-2). Ez leginkább a méregtelenítésre brutálisan jó és ilyenkor mindig arra koncentrálok, hogy kiizzadjam a sok méreganyagot, ami bennem van.

4. Sétálok. A fogyókúrám eleje óta intenzíven aerob mozgást végzek a sétával, ezt szabadtéren szoktam, zene a fülemen és 1 órán át nagyjából 5-7km közötti távot teszek meg. Ilyenkor kitisztul a fejem, a zene miatt tudok ábrándozni. Ha rossz idő van, akkor van egy átlagos, otthoni használatra jó futógépem. Igen, az idők alatt én felhalmoztam mindent, hogy lefogyjak, de mind csak porosodott 2017-ig.

5. Intervall otthoni edzés, amiben igénybe veszek mindent, amit otthon megtalálok: kettlebell, kézi súlyzó, lépcső vagy step pad, fitball labda, ugrókötél, polifoam, G-flex a terasz tetőre erősítve.

Ma este intervall edzést terveztem. Megmutatom, nálam ez ma pld hogyan zajlott (de rengeteg egyéb módon is szoktam ezt űzni), kombinálom a futógépes sétát vagy a lépcsőzést a többi gyakorlattal (súlyzó, ugrókötél, stb) több körben.

Az intervall lényege az én olvasatomban, hogy váltakozó intenzitású mozgást végzek, ezzel hintáztatva a pulzusomat. Az erőteljes szakaszokban megemelkedik a pulzus, itt mindent beleadok, szószerint. A kicsit gyengébb részekben pedig nem ennyire erőteljes, ám itt sem fekvő mozdulatokat végzek.

A mai edzésem így nézett ki:

  1. 4 percig sétáltam 4-es emelkedőn 3,5-es tempón (bemelegítettem)
  2. 4 percig végeztem lépcsőzést, 40mp-20mp szakaszokra osztva, azaz 40mp lépkedés, 20mp pihenés. Ehhez én a Bit Timer mobil appot használom, ahol be lehet állítani végtelen lehetőséget az időzítésre, hány körben és milyen mozgó-pihenő idővel jelezzen a visszafelé számoló stopper óra.
  3. 4 percig sétáltam 7-es emelkedőn (4,5-es tempón)
  4. 4 percig végeztem lépcsőzést, 40mp-20mp szakaszokra osztva
  5. 2 percig sétáltam 10-es emelkedőn (5-ös tempón)
  6. 4 percig végeztem lépcsőzést, 40mp-20mp szakaszokra osztva
  7. 2 percig sétáltam 7-es emelkedőn (5-ös tempón)
  8. 4 percig végeztem lépcsőzést, 40mp-20mp szakaszokra osztva
  9. 6 percig sétáltam 10-es emelkedőn (4-es tempón)
  10. 4 percig végeztem lépcsőzést, 40mp-20mp szakaszokra osztva

Pihenő időkkel együtt (mert azért közben ittam szinte minden váltónál pár kortyot és megtöröltem a homlokom) 41 percet edzettem. 40-60 perc között szoktam ezt végezni, most egyszerűen azt éreztem, hogy itt kell vége legyen. Ma már majd 1,5 órát úsztam és a 10-es emelkedők nagyon intenzívre sikeredtek.

A mai napon használtam először POLAR órát. Régóta szerettem volna egyet és reggel a decathlonban akciósan sikerült hozzájutnom a kinézett darabhoz. Mivel már nem hobbi szinten fogyókúrázom, hanem tényleg edzői terveim vannak, úgy gondoltam, itt az ideje komolyan figyelni a pulzusomat, a kalória égetést, a napi mozgásaim eredményeit. Azért választottam a POLAR órát, mert több szakértőt is megkérdezve ezt tartják a legmegbízhatóbb márkának, nagyon okos és szinkonizálható mobil alkalmazással, számítógépes profillal, ahová feltölti az adatokat és ez rendkívül nagy segítség a fejlődési naplómhoz. Látszik, hogy a 40 perces edzésen tényleg odatettem magam, mert kicsivel több kalóriát égettem el, mint a 1,5 órás úszás alatt. A mai, testedzéssel elégetett kalóriáim száma: 664kcal 2 edzés alatt.

img_0695--2-.jpgimg_0696.pngimg_0697.png

Ma kimaradt az edzőtermi edzés edzőm szabadsága miatt, ami szinte minden nap van és ha ez is meglett volna, akkor szerintem elérem a közel 1000 kalóriát. Bár ott még nem használtam az órát, hétfőn kiderül az is, hogy egy ilyen edzőtermi edzéssel hány kalória tűnik el.

Az edzés nem csak a fogyás miatt fontos, segít karban tartani a lelket is. Rendkívül nagy motiváló erő az, hogy az egykori mozdulatlanságból saját akaratomból, reggel, délben, este, teljesen mindegy mikor, rá tudom venni magam, hogy többször sportoljak. Legyen az monoton, kevésbé megterhelő vagy akár eléggé lüktető tempójú, mint ez az esti edzés is.  Kitisztítja a rohanó világban a gondokkal teli lélekdobozunkat, amiben elrejtünk sok fájdalmat, örömet, szinte mindent, ami történik velünk.

Jó érzés, hogy képes vagyok már tenni magamért, a célokért és fel tudtam állni a díványomról egy sokkal minőségibb élet eléréséért vágyakozva.

Vágy - tettek - motiváció - kitartás - célok!

smiley

Dia - @ducidivany