Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

KENYÉRMUSTRA

2017.10.31

 

Jó, meleg, friss, omlós, illatos kenyér.

Az én képzeletemben így lebeg a kép, ha épp nincs szem előtt.

 

Gyerek voltam még, gügyögős, pár éves, amikor az apai nagymamám az akkor még működő TSZ világában dolgozott vidéken. Állattartás, kenyérsütés, volt ott minden. Még alig tanultam meg járni, a több száz kis sárga színű csibe között rohangáltam a telepen, és a dolgos hétköznapokon, mikor Mamám elvitt magával a munkahelyére, a kenyér jelentette a finom csemegét. „Májtémes kenyejet kéjek”… hallgattam már meg tucatnyi alkalommal a vicces visszaemlékezést, hogy talán első saját mondataim egyike volt a kenyér és májkrém egyvelege.

 

Mi tagadás, a kenyér az finom.

 

Egyszerűen finom és bármikor megfelelően csillapítja az éhség utáni vágyat. Ehető sósan, ehető lekvárral, ehető nutellával (ha épp nem diétázunk). Csak a képzelet és az ízlés szab határt annak, mi mindenhez párosíthatjuk a magyarok egyik fő eledelét, a kenyeret. Csak néhány példa: töltött káposzta, pörkölt, székelykáposzta, szaftos csülkös bableves, virsli, hurka-sültkolbász és mustár mellé, oldalashoz, sültekhez is gyakran tálaljuk. Éttermekben az előételek gyakori szereplője, pirítós vagy toast formájában. Salátákhoz is bátran ropogtatjuk. Cipóként ma már tárkonyos ragulevesekhez, fokhagyma krém levesekhez, sajtkrém levesekhez is esszük. De ismerek olyat, aki görögdinnye mellé is falatozza. Ezért is mondtam, rengeteg olyan magyar étel van, ami mellé tökéletes fogás. Reggelire az egyik leggyorsabb alternatíva. Gyermekeknek iskolás uzsonna táskába úgyszintén népszerű. Egész napos munka után pedig vacsorára is könnyebbülést ad étvágyunk kielégítésére. Hideg vacsoráink legegyszerűbb, leglaktatóbb, leggyorsabb variációit varázsolhatjuk az asztalra. Könnyű feladat, hiszen mindenhol kapni, lépten-nyomon egymást váltják a különféle pékségek. Ha pedig az nem lenne épp a közelben, a szupermarketek kínálata végeláthatatlan. Én már csak tudom, túrám során lemozogtam az egész napi menümet – fájt is a talpam rendesen, mire végig néztem mindent, amit a szemem megkívánt. Mindenféle kenyérre nincs lehetőségem, az már egy könyvet is megtöltene, de mivel ez egy életmódreformmal foglalkozó blog és történet, hát vegyük alapul a reform étkezést kínáló kenyereket elsőként és néhány fehér kenyeret is társítok a teljesség igénye nélkül. Lesz itt a kínálatban helyben sütött és legalább annyi szeletelt/csomagolt verzió is. Én magam mindig azt hittem, hogy ha dönteni kell, akkor inkább a frissen sütött verziót érdemes választani, de túrám során ért meglepetés a tekintetben, hogy vannak itt azért szép számban a csomagoltak között is életmódunkba napi szinten bátran beépíthető kenyerek. Bár azt a véleményemet nem törölte el a „kutatás”, hogy a friss a legfinomabb a maga ropogós, illatos, puha mivoltából adódóan. Ám, aki inkább az előre csomagoltban hisz, azzal is egyetértek. Már csak azért is, mert egyik legnépszerűbb szendvics fajtánk, a MELEGSZENDVICS bármilyen kenyérből ropogósra süthető arra alkalmas sütőkben. Én a kontakt grillben, illetve a sütőben, tepsin sült változatot szerettem mindig jobban.  

Ha vendégeket várunk, egy szendviccsel aligha tudunk mellé lőni. De mi legyen a legjobb választás, ha mi magunk nem szeretnénk bűnös, fehér lisztben bővelkedő pékérút venni csak azért, mert az a szokás? Pláne, ha van olyan hölgy a társaságban, aki hozzánk hasonlóan kényesen ügyel a vonalakra és nem feltétlenül örülne egy olyan választéknak, amiben életmódjába beleillő kenyérfajta nem szerepel. Ma már ugyanis elmondható, hogy a kínálat azért is nőtt meg annyira az életmódváltásba tökéletesen puzzle darabként becsúsztatható kenyerekből, mert egyre nyitottabb mindenki az egészségesebb életre. Találtam is a polcokon különleges nevű kenyereket, különféle lisztfelhasználásra utaló csomagolás feliratokat és ahhoz, hogy megfelelően tudjak dönteni laikusként, sok információ nem szerepel a boltokban. Tönkölykenyér, rozskenyér, teljes kiörlésű kenyér, korpás kenyér, burgonyás kenyér és sorolom majd a későbbiekben a különféle liszteket, na de mielőtt leemelnénk bármilyen árut is a kosarunkba, nem árt tudni, hogy mi is az a kenyér és milyen feldolgozás alatt, milyen liszteket használnak a pékségek.

 

A kenyér története

 

A gyűjtögető életmódot folytató ősember a magvakat először természetes formájában, majd a tűz megismerésével megpörkölve rágcsálta el. Hamarosan rájött arra, hogy a rágás fáradságát megtakaríthatja, ha vízzel megfőzve kását készít. Egyszerűbbé vált munkája, amikor felfedezte, hogy a sokáig puhuló magvakat meg is lehet őrölni, vízzel pedig lepény készíthető. A régészek gyakran találtak olyan nagyméretű lapos edényeket, amelyekben feltehetően lepényeket lehetett sütni. Étkezésre legkorábban árpát és zabot használtak. A rozs a népvándorlás korában terjedt el, a búza pedig a hagyományok szerint Ázsiából származik. A magyarok már az őshazában a téli szállások környékén étkezési célra gabonát termesztettek. A lepénykészítés fárasztó munkáját asszonyok végezték. A lepényből – azaz a kovásztalan kenyérből – fejlődött ki a kovászos kenyér. Az őrlés is nagy változáson ment át. A malomkerekeket először rabszolgák, majd állatok hajtották. Hamarosan munkába fogták a víz és a szél erejét is. A szélmalmok először 1100 körül Franciaországban kezdtek elterjedni. A kenyér valószínűleg ősmagyar kori jövevényszó, korai jelentése: kásaféle, darából készült ételféleség lehetett.

 

A KENYÉR FAJTÁI

 

Döntő részben gabonaőrleményekből tésztakészítéssel, alakítással, sütéssel előállított élelmiszer. Készülhet frissen, illetve csomagolásra alkalmas tartósabb formában is.

A friss kenyér minőségmegőrzési ideje három nap. Ezen túl tilos a forgalomba hozatala. A friss kenyér ropogós héjú, illatos, lágy belsőjű, nem morzsálódó.

A tartós kenyér mikrobagátló anyagokat tartalmaz. Ezek biztosítják a hosszabb idejű (10-12 nap) eltarthatóságukat, frissességük megőrzését és romlásmentességüket.

 

A liszt készítése

 

A gabonát aratás után gabonatárolókban (siló) tárolják, innen szállítják a malmokba. A malmokban egy összetett műveletsor alatt először a szennyeződésektől megtisztítják, aprítják (megőrlik), és osztályozzák (szitálás) termékfajta és szemcseméret szerint. Az őrlés célja a gabonaszemek két fő alkotójának, a héjnak és a magbelsőnek a lehető legtökéletesebb szétválasztása. Ezután a további felhasználásnak megfelelően adagolják és csomagolják a termékeket. A hazai boltokba kerülő legalsó sikérküszöb 28%, amivel a magyar szabvány a világon a legmagasabb követelményű.

 

A sütőiparban használt legelterjedtebb lisztek:

BL 55: búzafinomliszt: Finomszemcsés őrlemény, a búzamagbelsőre jellemző színű, héjrészt nem tartalmaz. A háztartásokban legtöbbet használt lisztfajta, valamint a pék- és cukrásztermékek, felvertek, omlós tészták és kekszek alapja. Ebből készülnek a kelt tészták, sütemények, ezzel panírozunk, habarunk.

BL 80: fehér búzakenyérliszt: Finomszemcsés őrlemény, színe a búzamagbelső és a héj árnyalatától függ, a típusnak megfelelő mértékű finomszemcsés héjrészt tartalmaz. Kenyérkészítéshez használt liszt, más, alacsony sikér tartalmú lisztekkel keverhető.

BFF 55: búzarétesliszt: Rétesek, piskóták, nokedlik alapja. Korpa- és hamutartalma egyezik a finomlisztével, csak durvábbra őrlik, így nagyobb sikértartalma marad. Kenyerekhez kenyérliszt helyett használható fele-fele arányban finomliszttel keverve.

Teljes kiőrlésű búzaliszt: A búzára jellemző színű, megközelítően teljes kiőrlésű finomszemcsés őrlemény, ami a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). A malmi előkészítés során csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el. A Graham-búzaliszttől szemcseméretben tér el.

BGL: Graham-liszt: A búzára jellemző színű, megközelítőleg teljes kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcseméretű héjrészeket. A gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). Az előkészítés során csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el. Magasabb táp- és vitaminértékű liszt, annyiban különbözik a teljes kiőrlésűtől, hogy durvább szemcséjű. A leginkább kenyérsütéshez használják, általában keverve (mint a rétes vagy a rozs esetében), de lehet kekszek alapja is.

DSL: durum simaliszt: A durumbúza magbelsőjére jellemző, sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény, csekély mértékű, a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészt is tartalmazhat. Magas sikértartalma miatt a leginkább száraztésztákat készítenek belőle. Kenyérnek önmagában nagyon sűrű, keverve érdemes használni kenyérliszttel.

RL Rozsőrlemények. Rozsból malmi úton előállított őrlemények. Az egyes – alábbiakban felsorolt – csoportok között a magbelső és a héjrész arányától, a korpázottság mértékétől függő színbeli, árnyalati különbségek vannak.” Fehér rozsliszt (rozsláng) RL 60, világos rozsliszt RL 90, sötét rozsliszt RL 125, teljes kiőrlésű rozsliszt RL 190 Nem önmagukban, hanem búzaliszttel keverve használják fel, mivel alacsony a sikértartalma, viszont sokkal több ásványi anyagot tartalmaz.

TBL-70: fehér tönköly(búza)liszt, TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt, Tönkölybúza: Fehér tönkölybúzaliszt TBL 70, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt TBL 300. Magas a fehérjetartalma, ezért nagyon jól keleszthető. A búzához viszonyítva magasabb vitamin- és ásványianyag-tartalma van, a B12-vitamin kivételével az egész B-vitamin-csoport megtalálható benne. Bármelyik receptben (kenyérnél is), ahol búzalisztet említenek, felcserélhető tönkölyliszttel.

Kukoricaliszt: gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Mivel nem tartalmaz sikért, búzaliszttel keverve lehet felhasználni, ennek is legfeljebb a negyede lehet kukoricaliszt. Szép sárgás színt ad az ételeknek, édeskés íze miatt pedig süteményekben is gyakran használják.

 

Amikor végig haladtam a pékárus részeken, túlnyomó többségben láttam a fehér és félbarna kenyerek különféle fajtáit, kisebb vagy nagyobb formában.

 

Fehérkenyér

 

A fehér kenyér 100% búzalisztből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék. Kizárólag vízzel, élesztővel, sóval és engedélyezett adalékanyag felhasználásával készülhet. Felülete fényes, cserepesedő, aranysárga, esetleg barnába hajló színű. Belül világos, lazított, sima tapintású, rugalmas és friss állapotában nem igazán hagy morzsát.

 

Félbarna kenyér

 

A félbarna kenyér 85% félfehér kenyérlisztből és 15% világos rozslisztből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék.

A csak búza- és rozslisztet tartalmazó kenyerek összetétel szerint szélese választékban csücsülnek a boltok aranybarna színű, fatartó pultjain.

Búzakenyér: 100,0 -85,1% búzalisztet és 0,0 − 14,9% rozslisztet tartalmazhat.

Rozsos kenyér: 15,1- 39,9% rozsliszt tartalmú.

Rozskenyér: legalább 40,0% rozslisztnek kell lennie benne.

Többgabonás kenyér: Az alapgabonán (búzán és rozson) kívül az „egyéb” gabona mindegyike legalább 5-5% mennyiségben van a kenyérben. A búzán vagy a rozson kívül egyfajta gabonát tartalmazó kenyér esetén a „névadó” gabona mennyisége legalább 5%.

Búzacsírás kenyér: Az adalék legalább 8% zsírtartalmú búzacsíra.

Kenyerek olajosmaggal: Az adalék 100 kg alaplisztre számítva legalább 8 kg, a kenyér nevében szereplő olajosmag; például lenmagos kenyér. Ha az olajosmag mennyisége az előírtnál kevesebb, de jelenléte egyértelműen megállapítható, akkor a kenyeret szabad az olajosmagnak a nevével és mennyiségének a feltüntetésével elnevezni, például: Kenyér 5% szezámmaggal.

Szójás kenyér: Az adalék 100 kg alaplisztre számítva legalább 10 kg szójakészítmény.

Korpás kenyér: Az adalék 100 kg alaplisztre számítva legalább 10 kg, gabonából vagy megfelelő hüvelyesből készített étkezési korpa. A korpa szárazanyag-tartalomra vonatkoztatott keményítőtartalma legfeljebb 15% lehet.

 

Egyedi kenyerek

 

A szabályozott összetételű és elnevezésű kenyereken kívül számos kenyérféle létezik. Ezek alakban, és/vagy összetételben, esetleg előállításuk módjában különböznek.

Cipó: kerek kenyér alakú, de a kenyérnél kisebb, annak a tésztájából kiszakított, vagy tőle eltérő gabonafajtából, ill. lisztminőségből kenyér vagy kalács módjára készült sült tészta

Burgonyás kenyér: A burgonyás kenyér 95% búzalisztből és 5% főtt burgonya hozzáadásával, kovászos technológiával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék. Kizárólag vízzel, élesztővel, só felhasználásával készül.

Graham-kenyér: darált (nem őrlött) gabonanemekből (búzából vagy rozsból, vagy búzával kevert kukoricából) erjesztés nélkül készített kenyér.

Kukoricás kenyér: Amerikából származik, kukoricalisztből vagy sárga kukoricalisztből sül, lepény vagy magas kenyér forma

Magos kenyerek: olyan kenyerek, melyek tésztájába különböző magokat kevernek például szezámmagos, lenmagos, napraforgómagos, tökmagos, diós, köménymagos, szójapelyhes stb.

Extrudált kenyér: a különböző diéták, fogyókúrák kedvelt összetevője, általában magas rost- és alacsony nátriumtartalommal. Gluténmentes változatai is vannak.

Kétszersült (cibak): mint a neve is mutatja, kétszer sütött kenyér. A normál kenyérnél keményebb és nagyon jól kidolgozott tésztából készítik, a sütés utáni napon felszeletelik és a szeleteket kemencében megpirítják (ez a második sütés).

Pászka (macesz): kovásztalan kenyér, amit a zsidók ünnepi kenyérként fogyasztanak.

 

Végig haladtam az üzletekben

Feltérképeztem, mi hol, mennyiért, milyen összetételben kapható

 

Csak azokat a kenyereket vettem alapul, amelyekből a polcon volt kenyér. Azok közül is válogattam, mert amelyeket egyáltalán nem találtam megfelelőnek a helyes táplálkozási rendszerbe illethetőnek, azt számításba sem vettem. Kimaradtak a péksütemények, mert a látványpékség véleményem szerint nem illeszthető be a diétába, annyira értéktelen az összetétele a szervezet számára. Természetesen a saját sütésű sütemények otthon más kategóriába esnek, de a boltiak zsírtartalma nem előnyös számunkra.

Aldi

 

Napraforgó magos vekni, 350g, 399 Ft. Összetevője: búzaliszt, rozsliszt.

236 kcal, zs: 7,3g, ch: 33g, f: 7,7 g.

Rusztikus rozsvekni, 500g, 399 Ft. Összetevője: rozsliszt 70%, búzaliszt 30%

250 kcal, zs: 2,6g, ch: 46g, f: 6,9g

Kemencés sokmagvas vekni, 405g, 299 Ft. Összetevője: búzaliszt

276 kcal, zs: 4,6g, ch: 49g, f: 9,3g

Kemencés fehér vágott vekni, 405g, 169 Ft, Összetevője: búzaliszt, rozsliszt

259 kcal, zs: 1,2g, ch: 54g, f: 7,6g

Kovászos cipó, 450g, 259 Ft. Összetevője: búzaliszt, búzakovász

244 kcal, zs: 4,2g, ch: 50g, f: 7,7g

Szénhidrát csökkentett kenyér, kis henger alakú. Összetevője: búzaliszt

285 kcal, zs: 16,8g, ch: 6,1g, f: 23,5g

Sárgarépás szeletelt kenyér, 500g, 259 Ft Összetevője: búzaliszt

248 kcal, zs: 3g, ch: 46,3g, f: 8,3g

Szeletelt rozskenyér, 500g, 259 Ft Összetétele: rozsliszt, búzaliszt

245kcal, zs: 1,2g, ch: 46,3g, f: 8,2g

 

Auchan

Erzsébet kenyér, szeletelt, 299 Ft, Összetétele: búzaliszt

249 kcal, zs: 2,4g, ch: 47g, f: 8,5g

Régi falusi kovászos kenyér, 1 kg, 319 Ft, helyben sütött, összetétele: búzaliszt, rozsliszt

222 kcal, zs: 0,9g, ch: 44,4g, f: 7,9g

Durum cipó, 400g, 379 Ft, helyben sütött, Összetétele: durum búzaliszt 66%

244 kal, zs: 1,3 g, ch: 46g, f: 8,6g

Gabonás vekni, 420g, 449 Ft, helyben sütött. Összetétele: búzaliszt, búzakorpa

283 kcal, zs: 5,1g, ch: 44,g, f: 11,3g

Tönkölyös paillasse cipó, 300g, 419 Ft, helyben sütött. Összetétele: búzaliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, zab

224 kcal, zs: 0,9g, ch: 45g, f: 8g

Szüreti tönköly vekni, 400g, 439 Ft, helyben sütött. Összetétele: tönkölybúzaliszt, napraforgómag, rozsliszt

285 kcal, zs: 8g, ch: 37g, f: 11g

Molka aktív baugette, 300g, 329 Ft. Összetétele: búzaliszt, rozsliszt

282 kcal, zs: 2,6g, ch: 55,2gm f: 9,3g

Prokon vekni, 250g, 479 Ft. Helyben sütött. Összetétele: teljes kiőrlésű búzaliszt 40%

310 kcal, zs: 10,9g, ch: 33,7g, f: 17g

Mr. Barley vekni, 300gm 359 Ft. Összetétele: búzaliszt, teljes kiőrlésű liszt, árpa, szezámmag, tökmag

261 kcal, zs: 4,5g, ch: 42 g, f: 9,3g

Vándorkenyér, 500g, 189 Ft. Összetétele: búzaliszt, rozsliszt

236 kcal, zs: 1,2g, ch: 46g, f: 8,5g

 

Tesco

Félbarna kenyér, 1 kg, 219 Ft. Helyben sütött. Összetétele: búzaliszt

246 kcal, zs: 0,8g, ch: 50g, f: 7,4g

Tesco bajor rozsos szeletelt kenyér, 500g, 189 Ft. Összetétele: rozskeverék. rozsliszt 76%, búzaliszt

244 kcal, zs: 3g, ch: 49g, f: 9g

Bajor rozsos kenyér, 500g, 189 Ft, helyben sütött. Összetétele: rozsos keverék, rozsliszt 76%

244 kcal, zs: 3g, ch: 49g, f: 9g

Kovászos tigris cipó, 450g, 179 Ft.  Összetétele: búzaliszt

294 kcal, zs: 7,6 g, ch: 54g, f: 6,3g

Royal rozsos szendvicskenyér, 500g, 329 Ft. Összetétele: búzaliszt, rozsliszt

2329 kcal, zs: 0,2g, ch: 49g, f: 7,1g

Royal tönkölybúzás kenyér, 500g, 399 Ft. Összetétele: tönkölybúza liszt, búzaliszt

253 kcal, zs: 1,1g, ch: 49g, f: 10,8g

Vitajó világos cipó, 500g, 329 Ft, szeletelt. Összetétele: búzaliszt, rozsliszt

275 kcal, zs: 3,9g, ch: 53g, f: 7,3g

Vitajó barna cipó, 500g, 329 Ft, szeletelt. Összetétele: búzaliszt, rozsliszt

280 kcal, zs: 4,5g, ch: 52g, f: 7,3g

Jókenyér szeletelt rozskenyér, 500g, 299 Ft, szeletelt. Összetétele: rozsliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt

223 kcal, zs: 1,3g, ch: 44,4g, f: 8,4g

Jókenyér tökmagos, 500g, 499 Ft, szeletelt. Összetétele: búzaliszt, zabpehely, teljes kiőrlésű rozsliszt

258 kcal, zs: 6,3g, ch: 34,8g, f: 10,2g

Ceres fehér toast kenyér, 500g, 249 Ft. Összetétele: búzaliszt

252 kcal, zs: 1,4g, ch: 50g, f: 9g

Ceres félbarna toast kenyér, 500g, 249 Ft. Összetétele: búzaliszt

246 kcal, zs: 1,5g, ch: 49g, f: 8,2g

Ceres slimm toast kenyér, 250g, 349 Ft. Összetétele: búzaliszt

234 kcal, zs: 3,3g, ch: 34,4g, f: 10g

Ceres teljes kiőrlésű toast kenyér, 500g, 399 Ft. Összetétele: teljes kiőrlésű búzaliszt 22%, graham liszt: 22%

233 kcal, zs: 3,1g, ch: 36g, f: 11g

Ceres slim well-korn toast kenyér, 3,0g, 449 Ft. Összetétele: lo-carb lisztkeverék, búzalisztből

251 kcal, zs: 5,2g, ch: 27g, f: 18g

Ceres gra-hammm volkorn toast kenyér, 500g, 429 Ft. Összetétele. búzaliszt

237 kcal, zs: 1,9g, ch: 44g, f: 8,4g

Ceres E-szám mentes vajas toast kenyér, 550 g, 499 Ft.  Összetétele: búzaliszt

265 kcal, zs: 4g, ch: 48g, f: 8,3g

Ceres bakonyi barna toast kenyér, 350g, 265 Ft. Összetétele: búza, teljes kiőrlésű búza 29%

253 kcal, zs: 2,4g, ch: 46g, f: 9g

Ceres gra-hamm toast kenyér, 250g. 229 Ft. Összetétele: graham búzaliszt

244 kcal, zs: 2,2g, ch: 45g, f: 8,5g

Ceres zsúrkenyér, 360g, 299 Ft. Összetétele: búzaliszt

276 kcal, zs: 5,1g, ch: 49g, f: 7,6g

Ceres glutenfree gluténmentes több magvas toast kenyér, 170g, 499 Ft. Összetétele: gluténmentes többmagvas liszt 53%, szójaliszt, cukor

254 kcal, zs: 7,2g, ch: 37g, f: 7,5g

Ceres glutenfree gluténmentes toast kenyér, 150g, 579 Ft.  Összetétele: gluténmentes lisztkeverék

224 kcal, zs: 5g, ch: 38g, f: 5,7g

Ceres rozsos négymagkeverékes kenyér, 350g, 349 Ft. Összetétele: búzaliszt, rozsliszt 19%

294 kcal, zs: 6,3g, ch: 45g, f: 11g

Ceres otthoni szendvics kenyér, 500g, 299 Ft.  Összetétele: búzaliszt

257 kcal, zs: 1,6g, ch: 50g, f: 9,6g

Ceres tönköly szendvicskenyér, 350g, 299 Ft. Összetétele: teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt 77%, rozsliszt

291 kcal, zs: 1,2g, ch: 41g, f: 11g

Tesco paraszt rozskenyér, 500g, 299 Ft. Összetétele: rozsliszt 45%, búzaliszt

244 kcal, zs: 2,2g, ch: 45,2g, f: 7,8g

Kanizsa pékség teljes kiőrlésű rozskenyér, 500g, 329 Ft. Összetétele: Graham búzaliszt, szeletelt

230 kcal, zs: 1,7g, ch: 44g, f: 7,2g

Tesco rozsos graham kenyér, 500g, 299 Ft. Összetétele: graham liszt 31%, rozsliszt 23%, búza, szeletelt

245 kcal, zs: 3,2g, ch: 42g, f: 9g

Kanizsa pékség burgonyás rozsos cipó, 400g, 259 Ft. Összetétele: búzaliszt, rozsliszt, szeletelt

226 kcal, zs: 0,6g, ch: 41g, f: 8,3g

Kanizsa pékség teljes kiőrlésű tönkölyös buci, 400g, 299 Ft. Összetétele: teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, graham liszt, szeletelt

209 kcal, zs: 1,4g, ch: 32g, f: 9,2g

Tesco light choises voll-korn toast kenyér, 350g, 259 Ft. Összetétele: teljes kiőrlésű búzaliszt, szeletelt

224 kcal, zs: 3,1g, ch: 34g, f: 9,9g

Tesco barna kenyér, 300g, 219 Ft. Összetétele: búzaliszt, szeletelt

272 kcal, zs: 3g, ch: 47g, f: 10,3g

Tesco magkeverékes toast kenyér, 375g, 299 Ft.  Összetétele: búzaliszt

244 kcal, zs: 2,5g, ch: 42g, f: 10,9g

Tesco búzakorpás toast kenyér, 375g, 249 Ft. Összetétele: búzaliszt, búzakorpa 6%

216kcal, zs: 1,8g, ch: 37g, f: 9,5g

Schar Pan Blanco gluténmentes kenyér, 200g, 538 Ft. Összetétele: gluténmentes liszt

229 kcal, Zs: 5g, ch: 40g, f: 2,9g

Schar rustico gluténmentes többmagvas kenyér, 2x225g, 1399 Ft. Összetétele: gluténmentes liszt

224kcal, zs: 3,3g, ch: 41g, f: 4,4g

Schar classico gluténmentes és laktózmentes fehérkenyér, 300g, 1175 Ft. Összetétele: gluténmentes liszt

2329 kcal, zs: 3,4g, ch: 45g, f: 3,5g

 

Spar

Rozsos toast kenyér, 500g, 319 Ft, Összetétele: rozsos liszt, búzaliszt, szeletelt

242 kcal, zs: 3,6g, ch: 40g, f: 9,2g

Bajor paraszt vekni, 400g, 319 Ft. helyben sütött. Összetétele: rozsliszt, búzaliszt

249 kcal, zs: 1g, ch: 50g, f: 8,6g

Ch csökkentett vekni, 300g, 459 Ft. Összetétele: búzaliszt

262 kcal, zs: 9,5g, ch: 10g, f: 26,5g

 

Szafi lisztek

Szafi Reform Paleo sütőliszt (gluténmentes) 500g, 1245 Ft

331 kcal, zs: 5,6g, ch: 41,7 g, ch: 19,6g

Szafi Free Ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék 1000g (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, maglisztmentes, élesztőmentes, zsírszegény, vegán), 1890 Ft, 4x500g kenyér süthető belőle

333 kal, zs: 1,5g, ch: 64g, f: 8,7g

Szafi Free Világos puha kenyér lisztkeverék 1000g (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, maglisztmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes), 1790 Ft, 4x500g kenyér süthető belőle

329 kcal, zs: 1g, ch: 63,3g, f: 9,3g

Szafi Reform Csökkentett Szénhidrát-tartalmú paleo kenyér és péksütemény lisztkeverék (gluténmentes, tejmentes, élesztőmentes) 500g, 1160 Ft

306 kcal, zs: 2g, ch: 48,3g, f: 8,4g

 

Extrudált kenyerek és puffasztott rizs szeletek

Abonett BIO natúr extrudált kenyér 100 g, 299 Ft. Összetétele: teljes kiőrlésű liszt 72%, kukoricaliszt

360 kcal, zs: 2g, ch: 65g, f: 13g

Abonett BIO gluténmentes kukoricás extrudált kenyér 100 g, 299 Ft. Összetétele: kukoricadara

347 kcal, zs: 3,8g, ch: 64g, f: 8,4g

Abonett natúr extrudált kenyér 100 g, 264 Ft. Összetétele: teljes kiőrlésű búzaliszt 72%

360 kcal, zs: 2,3g, ch: 65g, f: 13g

Abonett rozsos extrudált kenyér 100 g, 264 Ft. Összetétele: teljes kiőrlésű rozsliszt 70%

346 kcal, zs: 2,3g, ch: 65, f: 9,3g

Abonett zabos extrudált kenyér 100 g, 264 Ft. Összetétele: kukoricadara, teljes kiörlésű búza

361 kcal, zs: 3,2 g, ch: 65g, f: 12g

Abonett gluténmentes köleses extrudált kenyér 100 g, 259 Ft. Összetétele: kukoricadara 79%, köles

358 kcal, zs: 3,8g, ch: 66g, f: 9,3g

Dexi gluténmentes extrudált kukoricakenyér sajttal 125 g, 189 Ft, Összetétele: Kukoricadara 91%; Kukoricacsíra 5%

382 kcal, zs: 3,2g, ch: 82g, f: 8,5g

Ham-Let natúr puffasztott rizs 100 g, 139 Ft. Összetétele: Rizs (barna rizs, darabos rizs)

372 kcal, zs: 2,6g, ch: 77,8g ch, f: 8,1g

 

Kétségtelen, hogy a polcokon fellelhető kenyerek java része búzalisztből készül, aminél arra kell vigyázni, hogy a fehérliszt gyors felszívódása okán hamar okoz éhségérzetet és inzulinválaszt. Mindenképp érdemes olyan kenyereket választani a szigorú diéta és az életmódreform alapján a legtöbb alkalomra, amelyek tartalmaznak teljes kiőrlésű, rozs vagy graham liszteket. Akadt azért jó néhány, amely ezekben bővelkedik és ezek tökéletesen helytállnak a diétában. Természetesen a kiegyensúlyozott étkezésnek része a búzaliszt is. Pld: panírozáskor is legtöbbször ezt használjuk. Én keverni szoktam más lisztekkel, így a felszívódása lassítható. Ha valaki bizonyítottan glutén érzékenységgel küzd, ott alternatíva a Schar termékcsalád, amely szinte mindenhol megtalálható, bár ez mind kukoricalisztből készül és ennél megfelelőbb megoldást jelenthetnek a saját sütésű maglisztes kenyerek. pld: a Szafi által megvásárolható lisztekből. Jómagam egyébként felváltva használom Szafi termékeit a boltokban található teljes kiőrlésű vagy rozskenyerekkel. Igyekszem ősmagvasakat választani, amelyek alternatív lisztekből készülnek, pld: gesztenye liszt.

Egy kiegyensúlyozott étrend jó szénhidrátokban gazdag. A megfelelő zöldség és gyümölcs bevitel mellett ezt a gabonákkal tudjuk megvalósítani. Sokan félnek a kenyerektől, mert a köztudatban hizlaló ételként van beharangozva. A kenyér, ahogy más élelmiszerekre is érthetjük ezt, nem hizlal. Nincs egészségtelen élelmiszer, csupán egészségtelen étkezési szokást vehetünk fel, ha nem figyelünk oda kellőképpen. Vagyis akkor tud a kenyér hozzájárulni – sok más egyéb étellel együtt – hízásunkhoz, ha a kellő mennyiségű ételnél többet viszünk be. Ha viszont a mindennapi életünk során rendszeresen végzünk testmozgást (ez napi 20-30 perc sétával is megvalósultnak tekinthető), és nem visszük túlzásba az étkezéseket, akkor sem a kenyér, sem más élelmiszer nem okozhat kalória puffert. Az én étkezésemben a kenyérnek központi szerepe van.  Nem tudom és nem is akarom elképzelni a táplálkozási szabályrendszeremet kenyér nélkül, mert a gabona értékes a szervezetünk számára és a táplálkozási piramisunk is a bőséges fontos szénhidrátokat részesíti előnyben. Vigyázni kell a fehérlisztből készült kenyerek és sütemények mértékére és ebben az esetben a fehér kenyér is beleilleszthető az étrendbe. Amikor egy fogyási szakaszban vagyunk, akkor természetesen előnyösebb olyan liszteket tartalmazó kenyeret enni, amely kevésbé ad inzulinválaszt, lassabban szívódik fel és szervezetünket támogatja az inzulin-hullámvasút elkerülésében.

Választhatunk frisset vagy szeletelt és csomagot kenyeret is, mindkét készítési mód kínált a felsorolásomban olyan kenyereket, amelyeket bátran leemelhetünk a polcról mindennapi fogyasztásra.

 

Miket szoktam én választani?

ALDI

Rusztikus rozsvekni, 500g, 399 Ft. Összetevője: rozsliszt 70%, búzaliszt 30%

250 kcal, zs: 2,6g, ch: 46g, f: 6,9g

 

AUCHAN

Durum cipó, 400g,  379 Ft, helyben sütött, Összetétele: durum búzaliszt 66%

244 kal, zs: 1,3 g, ch: 46g, f: 8,6g

 

TESCO

Tesco bajor rozsos szeletelt kenyér, 500g, 189 Ft. Összetétele: rozskeverék. rozsliszt 76%, búzaliszt

244 kcal, zs: 3g, ch: 49g, f: 9g

Bajor rozsos kenyér, 500g, 189 Ft, helyben sütött. Összetétele: rozsos keverék, rozsliszt 76%

244 kcal, zs: 3g, ch: 49g, f: 9g

Jókenyér szeletelt rozskenyér, 500g, 299 Ft, szeletelt. Összetétele: rozsliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt

223 kcal, zs: 1,3g, ch: 44,4g, f: 8,4g

Jókenyér tökmagos, 500g, 499 Ft, szeletelt. Összetétele: búzaliszt, zabpehely, teljes kiőrlésű rozsliszt

258 kcal, zs: 6,3g, ch: 34,8g, f: 10,2g

Tesco paraszt rozskenyér, 500g, 299 Ft. Összetétele: rozsliszt 45%, búzaliszt

244 kcal, zs: 2,2g, ch: 45,2g, f: 7,8g

 

SZAFI

Szafi Free Ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék 1000g (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, maglisztmentes, élesztőmentes, zsírszegény, vegán), 1890 Ft, 4x500g kenyér süthető belőle

333 kal, zs: 1,5g, ch: 64g, f: 8,7g

 

 

A KENYÉR FINOM

Kutatásom után sem vette el a kedvem fogyasztásától senki.

heart