Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hogyan álljak neki az életmódreformnak?

2017.09.01

Alapvető táplálkozási hibákkal élünk az átalakult élelmiszeripari technológiák következtében. Manapság fejét vette egy kövérségi hullám, amely különböző fokú elhízásokat takar, általánosságban elmondható, hogy a legtöbb emberen van felesleges súly. A vékonyabb lányok, akik ruházatukkal gyönyörűen festenek, strandos felszerelésükben már nem annyira büszkék, karfiolos combjuk nem azt tükrözi, hogy egészségesen táplálkoznak. Ez a probléma mindannyiunkat érint, mert alapvetően nagyon rossz táplálkozási formát élünk. Lépten, nyomon mindenhol pékséggel, gyorsétteremmel, utcai büfékkel, cukros üdítőkkel és édességekkel találkozunk. Részben hibásak vagyunk, ám javarészt az élelmiszerek alkotóelemei a felelősek. Már abban is van glutén, amiben arra nem túl erős a magyarázat, azt is cukrozzák, amit nem feltétlenül kellene. Az éttermekben kevés az alternatíva a valóban egészséges táplálkozásra.

Jómagam napi szinten magamra főzök és dobozolok. Akad azonban olyan helyzet, amikor kénytelen vagyok más megoldás után nézni. Ilyen volt egy múlt heti hétköznapi eset is. Csak az ebéddel voltam gondban, ezért úgy döntöttem, hogy az edzőterem melletti étteremben választok valami fitt ételt, biztosan találok olyat, amit én is meg tudok enni. A pultban frissen gőzölögtek a mindenki igényére szabott finom ételek, s akadt köztük ínyemre való is. Egy brokkolis csirke. Megörültem, volt rizs, illetve a másik pultban egy salátás egyveleg is. Több saláta közül is tudtam választani, de előtte azért rákérdeztem, hogy van-e bennük cukor, szimplán a biztonság kedvéért, miközben már választottam is a kedvemre valót. Balról jobbra kérdeztem végig és döbbenetemre mindegyiknél az volt a válasza, hogy „IGEN”. Megkérdeztem, hogy árulja már el, hogy egy sima tavaszi salátára miért kerül cukor? Odalépett mellé egy másik kiszolgáló, aki helyette szolgált a válasszal: Mert finomabb. Aha… így minden világos. Magyarul, így jobban eladható. Csak az nem, hogy akkor mit egyen egy diabéteszes vagy egy inzulinrezisztens?! Sajnos nem tudtam salátát vásárolni, így az otthoni hűtőmből tettem hozzá friss paradicsomot, uborkát. Beigazolódott az elhatározásom miértje: nem tudok másképp étkezni, csak ha én magam főzök, mert akkor biztosan az kerül bele, amit én szeretnék. Ha nem kérdezem meg az étteremben, hogy van-e cukor a salátában, akkor megvettem volna. És megveszi más is, aki nem gyanítja. Így történik az, hogy a vércukorszint az egekbe szökik, az étel máris fittből hizlalóvá alakul, hiszen ez a mennyiségű FELESLEGES cukor az én nagy fenekemre rakódik le, ha nem figyelek oda.

 

HOGYAN

 

ÉS

 

MILYEN

 

megoldást találunk erre?

 

1.

 

 

Életmódváltáshoz szükséges első lépésünk tehát: FELEJTSD EL AZ ÉTTERMI RENDELÉST, HÁZHOZSZÁLLÍTÁST, HA NEM TUDSZ MEGBIZONYOSODNI AZ ALAPANYAG CUKOR ÉS LISZTMENTESSÉGÉRŐL!

 

 

2.

 

 

                                                          fat.jpg

 

                                                 

Az a legoptimálisabb megoldás, ha otthon főzünk, saját magunk által választott alapanyagból. Na de mik az általánosan használt alapvető élelmiszerek?

Az alap magyar étkezési rendszer egy étkezésen belül legtöbbször három, esetekben 4 részből tevődik össze. Valahol előétellel kezdik, de leginkább leves, főétel, desszert a rend. Mindjárt ki is vesézzük egyesével mindet.

 

Előétel: gyakorta kis falatkák, ami lehet magyaros tál, kolbászkák, szalonna, tepertő(krém), mindenféle májkrémek, fehér kenyérrel, pirítóssal, zöldségekkel. Ebből mondhatni a zöldségeken túl minden azért dolgozik, hogy Te véletlenül se tudj lefogyni. Mind szintén felesleges gluténnel, cukorral, extra gyors felszívódású szénhidráttal telített, talán még a szalonna rendben is lenne, de azért a zsírral is óvatosan kell bánni.

 

Leves: ha magyar, akkor jó kis húsleves. Tele búzalisztes csigatésztával, ízfokozós, cukros, tartósítószeres leveskockával. Narancsbőr fokozó. Innen a szép lányok combjára is az érdes felület. De ha bármilyen tartalmasabb leves a kínálat, akkor valószínűleg lisztes rántás, habarás kerül bele. Megint csak gyilkos alkotóelem.

 

Főétel: legismertebb verzió: rántott hús és sült krumpli, mindenféle rántott étel, zsíros köretek, majonézes, cukros öntetek. Híres a sok finomabbnál finomabb főzelék, szintén lisztes, netán cukros egyveleggel rántva. Aztán híres a tészta, túrós, sajtos, bolognai és a legtöbb háztartásban ennek nem mindenmentes formája, hanem az ismert gyors felszívódású finom tojásos tészták. Savanyúságok sem maradhatnak el, újfent cukros, ecetes lében.

 

Desszert: minden tele van cukorral, tésztás és zsíros tejszínfélékkel. Akár fagyi, akár puding, akár torta: gluténes, cukros, búzalisztes.

 

Ez az az alapanyag készlet, amit ki kell söpörnöd a kamrádból, ha életmódváltásra adod a fejed.

 

Mit vegyél helyette?

 

                                                           28.jpg

A búzalisztet cseréld le olyan szénhidrát csökkentett lisztekre, amelyek kevésbé magas szénhidrát tartalommal bírnak és könnyebben beleilleszthetőek az egészséges életmódba. Ha teheted, süss magadnak a kenyered, mert abban biztosan a Te liszted van és azt eszed, amit beleteszel. Manapság nagyon egyszerűen tepsiben lehet kenyeret sütni. Ajánlom az éhezésmentes karcsúság nagy hírnökét, Szaffit, aki a Szaffi free és Szaffi reform termékcsaládjaival előteremtette a megoldást a lisztérzékenyek és a fogyókúrázok számára, ha kennyérről vagy süteményekről van szó. Ezen kívül találsz más alternatívákat is a piacon.

 

A cukrot teljesen zárd ki. Természetes édesítést használj, ilyen az almacukor vagy a stevia, eritrit. A mesterséges édesítőszerekről megoszlanak a vélemények, néha nem fog ártalmat okozni, de inkább az előbb soroltakat részesítsd előnyben. A cukor minden formája kerülendő, a fruktóz és a méz is.

 

Tanulj meg reformkonyhai alapismereteket! Hogyan tudsz főzeléket, levest, főételt és desszertet olyan módon elkészíteni, hogy azt ugyanúgy megehessétek a vasárnapi asztalnál teljes családoddal, mégsem híztok Tőle és mindenki egészségesen étkezik. Ehhez a csoportomban számos ötletre bukkanhatsz, a tagok szeretettel osztják meg egymással reform receptjeiket. Én magam is mindig mutatom, mit eszem.

 

Iktass be olyan étkezési rendszert, amit Rád lehet szabni. Ehhez többféle segítséget is kérhetsz: Táplálkozási szakértő/életmód tanácsadó, dietetikus, orvos tud abban segítségedre lenni, hogy a paramétereid alapján mire van szükséged. Minden ebbe a körbe tartozó szakember tapasztalatokkal bír, és tudományos alapokra fekteti azt, amire a Te tested vágyik és amilyen elvárásaid vannak.

 

Ne félj a szénhidrátoktól! Tudd, mi a különbség a zöldség és a hagyományos kakaós csiga között szénhidrát tekintetében. A zöldség egy értékes rosttartalmú élelmiszer, minden formában eheted és segíti beépíteni a fehérjét. A kakaós csiga egy gyors felszívódású, búzalisztes, cukros, zsíros szénhidrát forrás, amiben maximum az élvezetet tudod hasznosítani pár pillanatra, de magából az ételből csak zsírpárnákat nyersz. Hiba kizárni minden szénhidrátot, ugyanis a magvak, egészséges lisztek és zöldségek a barátaid. A cukor és búzaliszt viszont az ellenséged. Szénhidrát kell az idegrendszernek. Meg kell tanulni, Neked milyen plafonig ehető a szénhidrát, mi az, amitől fogysz és mi az, amitől hízol már. Ehhez szintén tanácsadó szakember tud megfelelő választ adni. Fontos, hogy ne éhezz! Az alap anyagcsere szinted alapján határozd meg a számodra megfelelő kalóriabevitelt és számolj! Szénhidrátot mindenképp érdemes, kalóriát is. Nem is hinnéd, egyes ételek milyen magas kcal értékűek. Divatossá vált az újonnan megismert keményítő tartalmú köretek használata: quinea, köles, hajdina, bulgur, kuszkusz, ez a divat nagyon hasznos számunkra. A zab és társai is rendkívül hasznosak lehetnek a fogyókúrában és életmódváltásban.

 

A cukron és búzaliszten kívül nincsenek tiltott élelmiszerek, a gyümölcs is fogyasztható, mert teljesen más a benne lévő gyümölcscukor. Van rá sok korlát, szabály, ésszel és tudatosan, de bátran fogyasztható.

 

A fehérje források közül hasznosak számodra a húsok és a tojás. Csirke, pulyka, kacsa, marhahús a leginkább elfogadott fogyókúra alatt, persze a halakat sem hagyom ki a felsorolásból. Ne félj a tojástól sem. Viszont a feldolgozott felvágottak, szalámik és kolbászok olyan anyagokat tartalmaznak, amitől a fogyás gátolva lesz, cukros, gluténes, ízfokozós és túl sós esetekben.

 

 

Összefoglalva:

 

Egyél sok zöldséget és értékes fehérje forrásokat. Ehetsz gyümölcsöt is, módjával. Kerüld a fehér kenyeret, válassz szénhidrátban szegény kenyérféléket. Tudd meg, mennyi a számodra megfelelő kalória szükséglet, szénhidrát plafon, optimális étkezési rendszer, étkezési szám. Tervezz! Ha egyedül nem megy, szakember készítsen étrend javaslatot. Ebben októbertől tudok segíteni. Addig 21 db napi étrendet osztottam meg a zárt Duci dívány csoportban.

 

3.

 

 

                                                             viz.jpg

 

Ha vasárnapi ebéd, akkor cukros üdítő. Kóla, gyümölcslevek, mindenféle édes, szénsavas, istenien finom szomjoltó. Inkább vágykeltőnek hívom, mert engem itatnak. Szervezetünk java része vízből tevődik össze és ahhoz, hogy a fogyás során veszített zsír olvadjon rólunk, elengedhetetlen a minőségi víz fogyasztása. Okai: segít kiüríteni a méreganyagokat, hidratál, szükséges a szervek és az anyagcsere működéséhez, telít.

Ásványvízbe pakolhatsz akár citrusfélét is: citrom, lime, grapefruit, gyömbér. De ne cukrozd. Igyál meg minimum 2 litert egy nap.

 

4.

 

 

                                                       dagi5.jpg

Imádunk semmit nem csinálni munka után, hétvégén. Nekem volt olyan időszakom, amikor pénteken hazamentem a munkából és hétfő reggelig ki sem dugtam a fejem a lakásból. Filmeket néztem, átjöttek barátok, ettünk, ittunk, ettem, ittam, rendeltem ezt-azt, és csak ültem vagy feküdtem. Nagyon nagy tévhit az, hogy ha az ember fáradt a heti hajtás után, akkor a legpihentetőbb a semmittevés. Sokkal jobban felfrissít a levegőn végzett kirándulás, sportolás, sétálás, mókázás. A sport nagyban segíti a fogyást, mert növeli a kalória felhasználást, ami segíti a fogyás alapelméletét: többet égess el, mint amennyit beviszel. Ha csak eszel, kevesebbet mind eddig, de nem mozogsz mellette semmit, akkor a fogyás üteme sokkal lassabb lesz. Mozgás alatt, nagy súllyal élők számára javaslom elsőként az első hónapban a napi fél vagy 1 óra sétát, majd ha már hozzászokott a szervezet és ehhez általában 3 hét elegendő, jöhet a változatosság: bicajozás, úszás, edzőterem, otthon végezhető gyakorlatok. Ne félj a nagy túlsúlytól, mert úgysem fogsz tudni olyat csinálni, ami Neked még haladó szint, óvatosan és játszva kezdj bele a mozgásba. Ha tollas labdázol délután a gyermekeddel, vagy a kutyust viszitek el sétálni, netán bicajjal mész munkába busz helyett, már az is óriási segítség.

 

Mozogj! Kitisztítja az elmédet! Segíti a fogyásod és nagyon sok önbizalmat tud adni a sikerélmény!

 

5.

 

 

                                                       ebook.gif

 

Vizuális típus vagyok és szeretem látni, mit kell tennem, hogyan kell tennem. Októbertől elérhető programjaimban egy olyan E-bookban fogok szakmai segítséget nyújtani tanulmányaim okán, amely az alapoktól kezdve és betűről betűre elmagyaráz minden fogyáshoz szükséges információt. 8 hónapig teszteltem a testem jeleit. 40 kiló fogyás után bátran jelenthetem ki, hogy tesztelni kell és előbb utóbb mindenki rátalál a számára helyes megoldásra. Fontos a személyre szabottság. Egy fajta étrendet ráhúzni mindenkire szerintem óriási hiba. Minden ember más bioritmussal él, máshogyan kel, fekszik, másfajta tempóban dolgozik, él, tevékenykedik. De ami a legfontosabb: a fogyás nem testben és nem fejben kezdődik, hanem lélekben. Mert a legtöbben érzelmi evők vagyunk, akik az inzulin-hullámvasút és az élelmiszeripar ízfokozós mérgei miatt azt hisszük, hogy az étel minden esetben jó számunkra. 8 hónapomba tellett, mire rájöttem, hogy az étel csupán üzemanyaga a testemnek, amit azért kell használnom, hogy működni tudjak, és nem azért kell ennem, mert az élet egyik élvezete. 8 hónapomba tellett, mire megtanultam az élelmiszerek és élelmiszercsoportok szervezetemre gyakorolt hatását, mit mivel és mikor kell ennem, hányszor, hogyan kell elkészítenem és mit és hogyan kell sportolnom. Ez egy óriási küzdelem. Mindenki képes rá. Októbertől elmesélem az arra igényt tartóknak az E-book-omban, mi a kulcsa annak, hogy TE is akard eléggé a változást. TE, a lelkedben!

 

A fogyás nagyon bonyolult testi folyamatok összessége. Befolyásolja a kedved, az erőd, az akaratod, a hormonszinted és legfőképp az általad megevett élelmiszerek inzulinkiváltó szerepe. Ameddig az étkezési rendszerben hiba van, addig a fogyás akadozik és a sikerélmények hiányában gyakori a kudarcba fulladás. Én azok leszek, hogy a saját testi fejlődésem és fogyásom folyamatában mindent megosszak Veled is. Amit én átélek, azt éled át Te is. Mi mind ducitestvérek vagyunk!

 

 

 

Testvérként mondom, ez az életmódváltás kulcsa:

 

  1. étkezés
  2. folyadék
  3. mozgás
  4. tudás és tesztelés
  5. rendszer
  6. kontroll
  7. támasz
  8. napló, visszajelzés

 

 

Dia - Ducidivany